COVID-WISSER VOOR REIZEN

De vakantie komt in zicht en dus stijgt de vraag naar afname van covid-wissers.

U kan uw afspraak hiervoor inplannen bij de verpleegkundige in onze praktijk, weliswaar enkel op weekdagen 08u00-16u00, behalve woensdag.
U kan de afspraak inboeken via online agenda of telefonisch.
Vertrekkende reizigers zonder symptomen mogen plaatsnemen in de wachtzaal.
Gelieve enkel wissers te plannen op de daartoe voorziene afspraken.

Andere mogelijkheden zijn:
- Labo van het Heilig Hart Leuven (zonder afspraak 13u30-15u30)

Deze testen zijn niet terugbetaald. De kostprijs bedraagt ongeveer 50 euro. Op de luchthaven van Zaventem betaalt u 67 euro voor een gewone test en 135 euro voor een sneltest.

Je testresultaat is 24-48 uur na testname beschikbaar in Mynexuzhealth.
Wanneer u bij ons of via het CMA een test laat afnemen, krijgt u het resultaat per email via iPatiënt.

Covidsafe.be: het coronopaspoort
Het CMA-labo stuurt volgens de richtlijnen, de recentste COVID-resultaten elke 15 minuten door naar Sciensano. Dit is reeds enkele maanden operationeel. Zodra het systeem volledig functioneert zowel op nationaal als op Europees niveau, zullen de resultaten van uw labo beschikbaar zijn in de Europese app.

UW DOSSIER RAADPLEGEN

Raadpleeg zelf uw gedeeld medisch dossier online:
- vaccinaties (inclusief activatiestatus Covid-vaccin)
- medische verslagen
- medicatieschema en voorschriften
- wilsverklaringen
- preventie
- ...

Deze gegevens zijn enkel toegankelijk voor u en uw behandelende arts(en).

Zelf testen of laten testen?

Sinds begin april is het mogelijk om in de apotheek COVID-zelftests aan te kopen.  Er bestaat echter wel nog heel wat verwarring over wanneer je jezelf nu precies kan/mag testen. 

De beschikbare zelftests zijn uitsluitend bedoeld voor ASYMPTOMATISCHE PERSONEN zonder hoog-risico contact.   Heb je symptomen die kunnen passen bij een infectie (neusloop, keelpijn, extreme vermoeidheid, koorts, hoesten, waterige diarree...) dan mag je geen zelftest doen maar wend je je steeds tot de huisarts.    In geval van een hoog-risico contact moet er ook steeds een PCR-test via de huisarts of het triagecentrum gebeuren. 

Waarom kan een zelftest geen PCR-test vervangen?  Bij een PCR-test die door het labo wordt uitgevoerd, worden de aanwezige viruspartikels eerst vermeerderd zodat ze beter detecteerbaar zijn.   Bij een zelftest gebeurt dit niet en is de kans op vals-negatieve resultaten bijgevolg significant groter.   Bij een recente besmetting zijn er immers nog niet veel virusdeeltjes in de neus aanwezig, deze zouden dus kunnen gemist worden!!

Voor wie kan een zelftest dan wel zinvol zijn?  

  • Personen die een laag-risico contact gehad hebben en niet in aanmerking komen voor een test via de huisarts, maar zichzelf toch liever testen.
  • Personen zonder klachten of risico-contact, die uit voorzorg een test wensen.  Bijvoorbeeld, wanneer je mantelzorger bent van een fragiele persoon en met een gerust hart (én steeds de nodige voorzorgen) wenst lang te gaan om te helpen in het huishouden, zorg, .... 

Opgelet, een negatieve zelftest is dus nooit een vrijgeleide om de voorzorgsmaatregelen te laten varen!